Bijwerkingen Strattera nog langer verborgen voor gebruikers.


Het is niet te geloven dat  een rapport over de schadelijke en mogelijk dodelijke bijwerkingen van Strattera, een middel dat wordt voorgeschreven aan kinderen met een diagnose ADHD, al meer dan twee jaar geheim wordt gehouden door het CBG
(College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) . Het zal nog wel veel langer duren voordat er duidelijkheid komt over de  mogelijk zeer schadelijke bijwerkingen van Straterra omdat het CBG in hoger beroep is gegaan bij de Raad van State.


In juli 2006 toen de coördinator het NCRM (Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens), Hanneke Teunisse, het rapport over Strattera opvroeg bij het CBG. Na een procedure van 2 jaar kwam de zaak begin juni voor bij de echtbank in Amsterdam. De uitspraak van de rechtbank WAS HEEL DUIDELIJK: Het besluit van het CBG om het rapport niet af te willen geven werd vernietigd en alle aangevoerde redenen daarvoor werden als onvoldoende onderbouwd van tafel geveegd. Het CBG moest binnen 6 weken een nieuw besluit nemen of tegen dit besluit in hoger beroep gaan. Ongelooflijk maar waar dit laatste hebben ze op 30 juli gedaan bij de Raad van State.


Schandalig

Hanneke Teunisse van het NCRM zegt hierover: "Het is schandalig hoe hier gesold wordt met de belangen van de ouders van kinderen die Strattera slikken. Het CBG blijft maar tijd rekken, elk besluit wordt uitgesteld tot de laatste dag en men stelt alles in het werk om dit rapport niet openbaar te hoeven maken. Ik weet niet welk belang het CBG hier dient maar het is zeker niet het belang van de consument. Toevalligerwijs wordt op 6 augustus wel de bodemprocedure behandeld die Eli Lilly (de producent) heeft aangespannen tegen de Nederlandse Staat om Strattera opgenomen te krijgen in het basispakket van de zorgverzekeringen. Er zijn wereldwijd inmiddels al 95 kinderen en volwassenen overleden aan de bijwerkingen van dit middel, elke week uitstel is er één teveel.


Ouders hebben, ons inziens, recht op alle beschikbare informatie over de middelen die ze al dan niet gedwongen toedienen aan hun kinderen. Kinderen krijgen al heel snel te maken met een ADHD-diagnose, via een psychiater, de huisarts of bijvoorbeeld de schoolbegeleidingsdienst. Een ADHD-diagnose wordt niet onderbouwd door enig wetenschappelijk bewijs, er wordt geen objectief lichamelijk onderzoek gedaan, de diagnose wordt gesteld aan de hand van een afvinklijstje met emoties en gedrag. Dit lijstje met criteria voor een ADHD-diagnose bestaat uit normaal kindergedrag zoals; niet stil kunnen zitten, draaien en friemelen op een stoel, sleutels kwijtraken, inbreken in gesprekken of spelletjes, geen aandacht op school, taken niet afmaken etc. Als de diagnose eenmaal is gesteld komt de medicatie aan de orde. Ouders die zichzelf goed informeren over de bijwerkingen van de medicatie en de pillen niet aan hun kinderen willen geven, kunnen in Nederland te maken krijgen met de Kinderbescherming die ze uit de ouderlijke macht kan ontzetten wegens 'medische nalatigheid'.


Wij vinden dat ouders recht hebben om zelf te beslissen of ze hun kinderen zware bewustzijnsveranderende medicatie willen toedienen of niet, zeker als het gaat om b.v. Strattera met bijwerkingen als; zelfmoord, leveraandoeningen, hartkwalen etc.


Er zijn gelukkig een heleboel alternatieven voor het behandelen van druk gedrag bij kinderen, vaak blijkt het probleem te zitten in een foute wervelstand (gevolg een tekort aan zuurstof naar de hersenen) een trauma in de vroege jeugd of bij geboorte, een voedselallergie, een tekort aan essentiële vetzuren, een vitaminetekort of minreaaltekort zoals magnesium) of een andere aandoening die prima te behandelen is zonder gevaarlijke bewustzijnsveranderende medicatie.


In Amerika is al vier jaar geleden wetgeving aangenomen die ouders het recht teruggeeft om psychiatrische medicatie voor hun kinderen te weigeren. Nederlandse ouders zouden hetzelfde recht moeten hebben."

Disclaimer: Deze website is voor algemene informatieve doeleinden. Uitspraken en fragmenten uit het onderzoek en literatuur zijn uitsluitend bedoeld als een forum voor commentaar en in het bijzonder niet bedoelt als medisch advies voor uw gezondheid. Alleen uw arts mag uw gezondheid diagnostiseren en een behandeling voorschrijven. Veranderen of stoppen met de medicijnen op basis van de informatie op deze website wordt ten strengste afgeraden. Heeft u een vraag over een geneesmiddel, of als u denkt dat u van een geneesmiddel bijwerking ervaart, raadpleeg dan uw arts.


Tags: Straterra, Ritalin, Regenesis-Healing, Regenesis-Therapie, Robert Rasmusson, ADHD, ADD, PDD-NOS, autisme, gedragsstoornissen, gedragsstoornissen bij kinderen, concentratiestoornissen, Hyperactiviteit, aandachtsstoornissen, Attention Deficit Hyperactivity Disorder.